KOMORAČ
KOMORAČ
Lat: Foeniculum vulgare mill.
Eng: Fennel.
D: Der fenchel.
Fr: Le fenouit commun, fenouil, aneth doux.
Tal: Finocchio.
Porodica: Apiaceae (umbelliferae) - štitarke.
Ostali nazivi: Koromač, morač, slatki kopar, janež, divlja mirođija.
Razno o biljci:
Podrijetlo:
Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci.
Stanište:
Raste na poljima, i neobrađenim livadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima.
Komorač potiče iz Sredozemlja, a dosta se uzgaja i diljem svijeta, uglavnom u toplijim krajevima Europe i Azije te Africi i Južnoj Americi.
Raste po kamenjarima Hrvatskoga Primorja, Dalmacije i Makedonije.
U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima.
Sabiru se svi dijelovi, korijen vadimo u ožujku i travnju, biljku i plod koristimo svježu ili ju sušimo sve do sazrijevanja ploda u rujnu, kad se i sabire plod.
Nazivaju ga još i koromač ili slatki kopar, divlja mirođija, morač...
Kao lijek spominje se još u staroj Kineskoj medicini nekoliko tisuća godina pr. n. e., te u Egipatskim zapisima na papirusu. Kinezi su komorač koristili za liječenje očiju, slabog želuca i debelog crijeva.
Komorač je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki, koja naraste i do 2 m visine. Stabljika je jako razgranata, glatka, okrugla i prugasta. Listovi su višestruko perasto razdijeljeni, a listići igličasti i tanki.
Cvjetovi tvore zlatnožuti štit na vrhu stabljike. Plod je duguljast, rebrast i pomalo spljošten.
Cvate u srpnju i kolovozu.
Miris komorača je aromatičan, a okus slatkast, sličan anisu.
Raste na poljima, i neobrađenim livadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima.
Sabiru se svi dijelovi. Korijen vadimo u ožujku i travnju, biljku i plod koristimo svježu ili ju sušimo sve do sazrijevanja ploda u rujnu, kad se i sabire plod.
Ljekoviti dio biljke: Plod, korijen i cijela biljka.
Komorač je dvogodišnja biljka koja naraste od 60-200 cm. U visinu.
Ima duguljaste višestruko perasto razdijeljene listove koji rastu na stabljici i žute cvjetove koji imaju oblik obrnutog kišobrana.
Plod je duguljast, rebrast i malo spljošten, jakog mirisa i slatkastog okusa, posebno je bogat etričnim uljem.
U prvoj godinu rastu samo listovi i razvija se u korijen, a drugoj stabljika i cvjetići.
U kulturama postoje dvije varijante, gorki i slatki komorač.
Plodovi, odnosno sjeme, obje varijante se razlikuju u boji, mirisu i okusu: gorki komorač je žučkasto-zelenkasto-smeđe boje, miriše jako aromatično i ima pomalo gorkast okus.
Slatki komorač je svjetliji, miriše jače i ima slatkast okus.
Kao lijek spominje se još u staroj kineskoj medicini nekoliko tisuća godina prije Krista, te u Egipatskim zapisima na papirusu.
Komorač spada u najstarije ljekovite biljke u povijesti proučavanja ljekovitog bilja.
Njegovo ljekovito djelovanje poznato je svim starim civilizacijama a ubraja se u četiri velika korijena koji služe za čišćenje tijela (peršin, celer, šparoga i komorač).…
Srodne vrste:
Anis (pimpinella anisum l.),
Celer (apium graveolans l.),
Kim (carum carvi l.).
Karakteristike:
Komorač je ljekovita biljka koja pomaže u nizu ženskih oboljenja ali i potiče brojne važne funkcije žena.
Kao pučki lijek priprema se od korijena s vinom u liječenju vodenih bolesti i proširenih vena, kao sredstvo protiv trovanja naručito sa živom, uspješno čisti tijelo od svih štetnih tvari, pročišćava crijeva, mokraćne putove, bubrege, jetru i želudac, kod bolesti kože,
kod vodenih bolesti.
Od sjemena i korijena komorača, rade se brojni ljekoviti pripravci od čaja, praška, ulja, napitka s vinom, od obloga.
Ulje se radi od sjemena komorača i koristi kod jake nadutosti, iskašljavanja katara i sekreta iz pluća pušača, kod tegoba sa zadahom, za pripremu raznih obloga, te kao dodatak uljima za masaže kod reumatskih bolova.
Ulje služi kao sredstvo kojim se mijenja okus i miris, te se koristi i u prehrambenoj industriji i u proizvodnji kozmetičkih preparata.
Dobro ide uz anis, bazgu, kamilicu, kim, lan i drugo ljekovito bilje.
Zapadna pučka medicina rabi komorač za liječenje: akni, amenoreje, bronhitisa, depresivnog kašlja i kašlja, dječjeg katara, ekcema, epilepsije, grčeva, groznice, katara dišnih organa, želuca i crijeva, konjuktivitisa, lošeg mirisa tijela i iz usta, karcionoma, krvarenja, migrene, multiple skleroze, plućnih bolesti, nervnog sistema, srčanih bolesti, teškoća s probavom, vaskularnih bolesti, upalnih procesa, ujeda škorpiona i zmija, za jačanje libida kod žena, za jačanje lučenja mlijeka u dojilja, za ispiranje očiju, za grgljanje grla, za pranje lica, za regulaciju mjesečnice, želučanih i živčanih bolesti, žutice.
Komorač se danas cijeni kao mirodija za pripremanje kolača i kruha. Zrnca komorača, a još češće mljeveni komorač, miješaju se s brašnom tako da pecivo dobiva izvrstan okus. Komorač se pored toga stavlja u juhe, umake, variva i konzervirano povrće. Svježi, nježni listići komorača, kao i svježi korijen, nasjeckaju se u salate.
KOMORAČ
Ljekovito djelovanje:
Sastav:
Eterično ulje 2-6 posto, masno ulje i slobodne masne kiseline 20 posto, bjelančevine i aminokiseline 20 posto, kalij, kalcij, sumpor i fosfor.
Komorač sadrži eterično ulje s terpenom, anetolom i fenhonom, fenikulin, dianteol, metilkavikol, šećer, bjelančevine, masti, željezo.
Komorač spada u najstarije ljekovite biljke u povijesti proučavanja ljekovitog bilja.
Droga:
Foeniculi fructus - plod komorača. Poluzreli plodovi komorača koriste se u raznim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se također koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima.
Medicinski se najviše koristi gorki komorač.
Djelovanje:
Karminativno - protiv nadimanja i probavnih tegoba
Spazmolitički - protiv grčeva (posebno u probavnom sustavu)
Ekspektorativno - pospješuje iskašljavanje
Aperitiv - za pospješivanje apetita
Tonik i afrodizijak - regulira cikluse mjesečnice
Laktacijsko - pospješuje izlučivanje mlijeka
Antiseptičko - zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama
Diuretičko - stimulira funkciju bubrega i pospješuje izlučivanje mokraće
Antireumatsko - protiv reumatskih bolova.
Primjena:
Ljekovito djelovanje:
- potiče jače izlučivanje mlijeka u dojilja,
- sprječava upalu dojki i začepljenja uz pomoć vrućeg obloga od kuhanog korijena,
- regulira mjesečnicu i potiče rad jajnika,
- smiruje probavni sustav kod žena,
- jedno je od najboljih sredstva za slabe i malokrvne žene,
- pomaže kod oboljenja želuca, bubrega, mjehuram crijeva, jetre i pluća,
- jača želudac, i pojačava vrenje hrane, izaziva apetit,
- pojačava izbacivanje sekreta iz pluća, želuca i crijeva i smiruje grčeve crijeva naročito kod dojenčadi i djece,
- smiruje kašalj i astmatične napade, naročito kod teškog disanja i jake sluzi - sekreta - katara,
- kod bolesti srca kao što su angina pektoris, arterioskleroza,
- pojačavanje izlučivanje mokraće, odstranjuje parazite iz crijeva,
- čisti oči i jača vid,
- koristi se za grgljanej i ispiranje grla i usta, te za umivanje lica,
- kod reumatskih bolesti i gihta,
- kod bolesti krvnih žila, naročito visokog tlaka i kardiovaskularnih tegoba,
KOMORAČ
Recepti:
Umak od komorača:
2 struka svježeg lista komorača, 4 žlice ulja (maslinovog), sok od 1 limuna, 2 žlice sojinog umaka, 1 žlica mljevene slatke paprike, 2 ćlice mljevenog sezama.
stavite sve sastojke u mikser, smiješajte i poslužite s prosom ili salatom od kuhanog povrća.
Kombinacije:
Dobro se kombinira s kamilicom, korijandrom i anisom u pripravcima za poboljšanje probavnih smetnji.
Ukoliko se pomješa sa kunicom (stolisnikom), pomaže kod problema sa jetrom i gušteračom.
Eterično ulje komorača se smije samo razrijeđeno koristiti, bez obzira da li se radi o unutrašnjoj ili vanjskoj upotrebi, jer zbog svoje jačine može dovesti do problema sa disanjem i osjećajem napoetosti.
U kulinarstvu se može upotrebljavati kao začin.
Čuvanje:
Plodovi - u suhim i zatvorenim staklenim spremnicima zaštićeno od svjetlosti.
Ostatak biljke - osušen u dobro zatvorenim kartonskim kutijama.
Umak od komorača:
Na maslacu i poriluku pirjajte ploške komorača dok sasvim ne omekšaju. Možete dodati ribani krumpir (ili na kockice), pa sve zalijte pilećim temeljcem. Izmiksajte u glatku kremu.
Tjestenina s komoračem:
Masnim tijestom (može i ostatak od jučer...makaroni) obložite kalup ili manji protvan. Na to posložite pirjanim komoračem, sirom (gauda) i špekom pa zapecite u pečnici. Po želji prelijte vrhnjem.
Čaj:
Čaj od sjemena:
-Prehlada, grčevi, nadutost i vjetrovi.
1 žlica mljevenog sjemena komorača, preliti šalicom vruće vode, poklopiti, te nakon jednog sata procijediti. Piti u gutljajima poslije jela, 2-3 šalice na dan.
Prašak:
-Malokrvnost žena i za dojilje; Samljeti sjemenke komorača u mlincu za kavu. Uzimati tri puta na dan na vrh noža s jelom, sokom, čajem, vinom.
Komorač u mlijeku:
Za plučne bolesti bolje je kuhati sjeme komorača u mlijeku i zasladiti medom.
Nuspojave:
Neželjeni učinci: nisu poznati.
Ipak, trudnice ne bi smjele uzimati komorač, također veće količine uzrokuju tromost cijelog tijela, te mogu izazvati halucinacije.